zaterdag 5 september 2009

Ding 20: Muziek online beluisteren in een sociaal netwerk

Gee, I like to whistle! Mrs. Robinson houdt van muziek. Mrs. Robinson heeft een privé muziekcollectie waar je U tegen zegt! Het sociale netwerk is dan ook geen optie. Edoch de nieuwsgierigheid is gewekt door enthousiastelingen.

Het Parool van begin september bericht dit jaar over "Streaming vervangt illegaal downloaden". De nieuwste muziek luisteren uit 11 categorieën als pop, disco en hiphop kan op de Amsterdamse site. Deze site past in de trend dat muziek steeds vaker gestreamd wordt in plaats van gedownload. Al eerder deze maand bleek uit een Brits onderzoek onder muziekliefhebbers dat jongeren tussen de 14 en 18 jaar veel minder illegaal downloaden (26 %) dan daarvoor. Vermoedelijke reden: doordat muziek steeds meer gestreamd beluisterd kan worden verdwijnt de noodzaak te downloaden. Streaming is eenvoudig, het filmpje of de muziek speelt af op de website die het aanbiedt. Met downloaden raakt de harde schijf zo vol en er kunnen dingen meekomen die je niet wil hebben. "In de toekomst worden gepersonaliseerde lijsten steeds belangrijker, denkt Heineke. Je hebt er niet zoveel aan om op een site te komen en alle nummers te kunnen luisteren die er zijn. Dat is of je een gigantische bibliotheek binnen loopt, dan weet je ook niet waar je moet beginnen. De playlists die door computers worden samengesteld, zoals Last FM radio, worden ook minder relevant, denkt Heineke. Mensen willen toch liever luisteren naar een selectie die gedaan is door muziekkenners." Daarom is het o zo belangrijk dat er vaklui in de muziekbibliotheken zitten, die mensen op weg kunnen helpen! Wat zijn de resultaten van de projectgroep online muziek?? Zet de gehele cd-collectie online! Laat klanten delen in het sociale netwerk, laat gebruikers recensies toevoegen en kijk bij andere bibliotheken (en ga daarmee samenwerken!) Ga het wiel niet opnieuw uitvinden! In het land van de frieten weten ze daar wel raad mee. Een prachtig voorbeeld in ons land is natuurlijk die van de CDR. By the way hoe staat het met de digitalisering van de bladmuziek? Het FMA is vrijwel niet of nauwelijks bekend, er ligt een wereld open!

1 opmerking:

  1. Je oproep is duidelijk maar ehhh is er een projectgroep online muziek? Ik denk inderdaad dat alles online moet, denken we daar (jij als muziekkenner en ik als leek) in ieder geval hetzelfde over!

    BeantwoordenVerwijderen