zondag 6 september 2009

Ding 22: Bibliotheek 2.0 en de toekomst van de bibliotheken


Bibliotheek 2.0 (in de Engelstalige literatuur Library 2.0 ) is een betrekkelijk nieuwe term die gebruikt wordt voor een verzameling gedachten om op een andere manier bibliotheekdiensten aan te bieden aan de gebruikers.
Volgens Henk Ellermann heeft de bibliotheek geen rol in Web 2.0 "Het realiseren van nieuwe vormen van internetcommunicatie en groepswerk (Web 2.0) is geen kerntaak van de bibliotheek en leidt alleen maar af". Misschien wil hij juist een discussie ontlokken met deze uitspraak. Dat is hem dan goed gelukt, want Mrs. Robinson is het hier helemaal niet mee eens! Want web 2.0 is niet het doel maar het middel om gebruikers te benaderen, in te spelen in hun behoeftes, hun te bedienen. De diverse tools zijn besproken in de onderstaande “dingen”. Mrs. Robinson staat vierkant achter het stuk van Michael Stephens, getiteld Into a new world of librianship. Vooral het feit: tools meteen uitproberen, geen ellenlange trajecten spreekt Mrs. Robinson zeer aan.
De bibliotheken zullen ten alle tijde alle zeilen bij moeten zetten om gebruikers terzijde te kunnen staan. Dat is mede afhankelijk van de ondernemersgeest en het innovatieve vermogen en op de laatste plaats de overheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten